ESER / Marmara Üniversitesi'nin Kurucu Okulu Hamidiye Ticaret Mektebi

Editörlüğünü Dr.Öğr.Üy. Murat ARISAL ve Dr. Önder BAYIR'ın yaptıkları 2023 yılında Marmara Üniversitesi Yayınevi tarafından basımı gerçekleştirilen ve belgelerle üniversitemiz tarihinin anlatıldığı "Marmara Üniversitesi'nin Kurucu Okulu Hamidiye Ticaret Mektebi" isimli eser Fakültemiz 4.Katında sergilenmektedir.

Ekran Resmi 2023-11-11 23.10.35.png (416 KB)

Arka kapaktan : “Tarihi bir geçmişe sahip olan eğitim kurumları, bu geçmişlerinden ve tecrübelerinden ve ayrıca eğitim hayatına sundukları katkılardan gurur duyarlar. Bu manada Üniversitemiz, Türk eğitim tarihi içinde önemli bir konuma sahiptir. Üniversitemizin temelini oluşturan ve 1883'te eğitim hayatına başlayan Hamidiye Ticaret Mektebi, ülkemizin bu sahada eğitim veren ilk yüksek öğretim kurumudur. Bu okul aynı zamanda Avrupa'daki ilk ticaret mekteplerinden biridir. Bu açıdan Üniversitemiz, günümüz tarihi itibarıyla 140 yıllık bir geçmişe sahiptir. Cumhuriyet döneminde Ulûm-ı Âliye-i Ticariye Mektebi, Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi isimlerini alan okulumuz, 1982'de Marmara Üniversitesi ismini alarak, kadim eğitim geleneğinin son halkasını oluşturmuştur...”