Cumhuriyetin 100. Yılında İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Finans Zirvesi

“Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri" kapsamında, Marmara Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Uygulama ve Araştırma Merkezi (STKAM) tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılında İklim Değişikliği ve Finans Zirvesi” konulu panel düzenlendi. Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen, STKAM Müdürü Prof. Dr. Esra Yüksel Acı, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadullah Çelik, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin giderilmesi için sürdürülebilir-dayanıklı ve kapsayıcı kalkınma seçeneğini, başka bir ifade ile yeşil dönüşümü ve bu dönüşümde sürdürülebilir finansın rolünün bahsedildiği zirvenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çelen, sürdürülebilirliğin ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının 20 yıldır gündeminde olduğunu söyleyerek konuya dikkat çekti. İnternette en çok aratılan kelimelerden biri olan sürdürülebilirliğin ilk önce farkındalık oluşturmak istenmesiyle başladığını belirten Çelen, artık konunun farkındalığın çok daha ötesinde olduğunu söyledi. “Mesela, iklim değişikliği ile ilgili bir çalışma yapıyorsunuz ama sonucunu iki gün sonra almıyorsunuz” diyen Çelen, yapılan çalışmanın sonucunu görmek yılları alabileceğini söyledi. Prof. Dr. Çelen, böyle değerli etkinlik için konuklara ve dinleyicilere teşekkürlerini sundu ve konuşmasını bitirdi.

STKAM Müdürü Prof. Dr. Esra Yüksel Acı, en önemli üç küresel risk olarak iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik kaynaklı zorluklara karşı inovatif çözümler üretmenin, bu çözümleri yetkililer, paydaşlar ve vatandaşların katılımı ile gerçekleştirmenin daha dayanıklı ve kapsayıcı toplumları var edeceğini vurguladı.

Günümüzde gözle görülür bir şekilde iklim değişikliklerini yaşandığını söyleyen İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadullah Çelik, meteorolojik afetler, sıcak hava dalgaları, kuraklık, deniz seviyesinin yükselmesi, yangınlar gibi her geçen gün daha da artan olumsuz durumlar yaşadıklarını belirtti. Çelik, Cumhuriyetin 100. Yılında böyle yararlı bir etkinlik düzenlendiği için memnuniyetlerin dile getirdi.

2030 Küresel Gündeme doğru, iklim değişikliğine uyum sağlanmasının önemi, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğin işlevi ve bu noktada sürdürülebilir finansın rolü kapsamında, dünyada ve ülkemizde meydana gelen gelişmelerin uzmanlar tarafından ele alındığı zirve, “İklim Değişikliği Perspektifinden Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü” ve “Sürdürülebilir, Dayanıklı ve Kapsayıcı Kalkınmanın Finansmanı ve Türkiye Paneli” başlıklı iki oturumdan oluştu. Etkinlik, hediye takdimleri ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

Zirvenin sonuç bildirgesine ulaşmak için tıklayınız. 

1.jpeg (237 KB)

2.jpeg (302 KB)

3.jpeg (295 KB)

4.jpeg (304 KB)

5.jpeg (303 KB)

6.jpeg (304 KB)

7.jpeg (344 KB)

8.jpeg (237 KB)

9.jpeg (443 KB)

10.jpeg (190 KB)

11.jpeg (156 KB)

12.jpeg (141 KB)

HIZLI ERİŞİM