Sık Sorulan Sorular

Fakültemiz, İstanbul Anadolu Yakasında, Üniversitemizin Göztepe Yerleşkesinde yeni yapılan binasında hizmet vermektedir. Üniversitemiz Göztepe Yerleşkesi toplu taşıma araçlarının merkezinde yer almaktadır.

Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi (MEOBS) web sitesinden tüm bölümlerinizin ders müfredatlarına ve ders içeriklerine erişebilirsiniz

Üniversite hayatınız boyunca ilgili konulardaki tüm duyurulara İktisat Fakültesi web sitesi üzerinden, kayıtlı olduğunuz bölümün web sitesi üzerinden (Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Ekonometri Bölümü, İktisat Bölümü Türkçe Programı, İktisat Bölümü İngilizce Programı, Maliye Bölümü), fakültemiz içerisindeki TV ve panolardan ulaşabilirsiniz. 

Öğrencilik işlerinizle ilgili tüm bilgilere Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

İktisat Fakültesi bünyesi altındaki Türkçe programlarımızda hazırlık eğitimi bulunmamaktadır. Bu programlarımıza kayıt yaptıran öğrencilerimiz kendi programlarında almak zorunda oldukları yabancı dil dersinden muaf olmak istedikleri takdirde, Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’na girerler.

İngilizce İktisat programımız %100 (tamamen) İngilizce öğretim veren bir program olduğu için kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYO) tarafından düzenlenen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’ndan (MÜYYES-Güz) geçer not alamadıkları veya dil yeterliliklerini belirli sınavlarla kanıtlayamadıkları takdirde, öğrenim görecekleri bölümün yabancı diline göre Hazırlık Programı’na katılmak zorundadırlar.

Birçok Avrupa Üniversitesiyle çeşitli anlaşmalar çerçevesinde öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarımız mevcuttur. İkili anlaşmalarımız için tıklayınız. Bölümlerimizin koordinatörleri için tıklayınız. 

Erasmus programı ile ilgili detaylı bilgi için bakınız: Uluslararası İlişkiler ve Akademik İşbirliği Ofisi 

Ayrıca öğrencilerimiz Mevlana programımızdan da faydalanabilmektedirler. 

Fakültemizi kazanan öğrencilerimiz kayıt işlemlerinizi açıklanacak tarihler arasında E-Devlet uygulaması ile yapabilirsiniz. E-Devlet uygulaması öğrencilerin Üniversiteye gelmeden internet üzerinden kayıt yaptırmalarına imkan sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama ile yeni kayıt olacak öğrencilerimiz sıra beklemeden ve herhangi bir belge teslimi yapmadan kayıt işlemlerini bulundukları yerden yapabilirler. Bu uygulama kayıtlanma sürecini kolaylaştıracağından öğrencilerin kayıt işlemlerini E-Devlet üzerinden yapmaları önerilir. Kaydını E-Devlet üzerinden yapan öğrencilerimizin üniversiteye gelerek kayıt yaptırmasına gerek yoktur.

Bir dersten veya uygulamadan yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarına girebilmek için; öğrencinin teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekir. Yabancı dil hazırlık programlarında en az %85 devam şartı aranır. Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenip devamsızlıktan kalan öğrenciler derslerin son haftasının başında ilan edilir. Uluslararası seviyede, yurt içi ve yurt dışı spor müsabakaları ve bunların hazırlık çalışmalarına katılan öğrencilerin organizasyonunun devamı esnasında geçirdikleri süreler ilgili mevzuat hükümlerine göre devamsızlık süresinin hesabında dikkate alınmaz.

Üçüncü yarıyıldan itibaren, yarıyıl başı genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 1,80’in ve son iki yarıyılındaki her iki yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YANO) 2,00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci kabul edilir. Sınamalı öğrenciler ilgili yarıyıl derslerini almayıp, önceki yarıyıllardan önkoşul derslerini göz önünde bulundurarak ders alırlar. Bu durumdaki öğrenciler ayrıca, GANO yükseltme amacıyla önceki yarıyıllarda DD ve DC notu aldıkları dersleri de tekrar edebilirler. Sınamalı statüde geçirilen yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır.

Mezuniyet için 2.00 genel not ortalamasına (GANO) sahip olmak gerekmektedir.

GANO’su en az 3,00 olan öğrenciler, bu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen koşullara uymak kaydıyla üst yarıyıllardan/yıllardan ders alabilir.

Hem Fakültemiz web sayfasında hem de Bölümlerimizin web sayfalarında dönem başlarında haftalık ders programları, sınav dönemlerinden önce de sınav programları yayımlanmaktadır. Ayrıca BYS üzerinden de ilgili bilgilere ulaşılmaktadır. 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Ekonometri Bölümü

İktisat Bölümü Türkçe İktisat Programı

İktisat Bölümü İngilizce İktisat Programı

Maliye Bölümü

İsteğe Bağlı Staj konusuyla ilgili tüm bilgilere https://ikf.marmara.edu.tr/ogrenci/staj-ile-ilgili-islemler adresinden ulaşabilirsiniz. İletmek istediğiniz bir konu olması durumunda iktisat.staj@marmara.edu.tr  e-posta adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz. 

 

Yukarıdaki soru ve cevaplarda aradığınızı bulamadıysanız lütfen Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının SSS sayfasını da ziyaret ediniz. https://oidb.marmara.edu.tr/sss/


Bu sayfa İktisat Fakültesi tarafından en son 27.07.2023 11:04:27 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM